Albert Heijn: nu zónder kassa

Geplaatst op donderdag 27 september 2018

Geen zin meer om minutenlang in de rij te staan? Ga dan boodschappen doen bij één van de twee Albert Heijn To Go-winkels in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Daar heeft Albert Heijn de boel namelijk uitgerust met gloednieuwe Tap-to-go-functionaliteit.

Klanten kunnen met een Tap-to-go-app op hun Android-smartphone speciale codes op het schaplabel scannen. Vervolgens kunnen ze zo de winkel uit lopen. Twee of drie dagen later wordt het verschuldigde bedrag van hun rekening afgeschreven, en daar komt geen rij of laaaangzaaaaame cassière aan te pas.

Amazon Go
Albert Heijn is niet de eerste winkel die de kassa’s de deur uit wilt doen. In 2017 opende techgigant Amazon al de eerste Amazon Go-winkel.

In deze winkels check je eerst in met je telefoon, een beetje zoals bij een OV-chipkaart-poortje op een treinstations. Vervolgens kun je alles wat je wilt zo in je tas stoppen. Middels computer vision, deep learning algorithms en sensor fusion (door Amazon ook wel ‘just walk out technology’ genoemd) worden je aankopen automatisch geregistreerd.

Ondertussen experimenteert Spar in een aantal supermarkten in België ook al met kassaloos betalen. In die winkels scant men de producten met de smartphone, om ze uiteindelijk via een QR-code te betalen.

China
In China is het betalen via smartphone al een tijdje niet meer weg te denken, of het nou om grote of kleine winkels gaat (het schijnt soms zelfs bij straatmuzikanten en bedelaars te kunnen). Sterker nog, wie niet via zijn of haar telefoon betaalt, wordt in China vaak als treuzelaar gezien.

Volgens het onderzoeksbureau iResearch werd er in China in 2016 voor 5,5 triljoen dollar aan mobiele betalingen verricht, zo'n vijftig keer meer dan de markt voor mobiele betalingen in de VS. In de New York Times hebben experts aangegeven dat het aantal betalingen per dag via WeChat en Alipay dit jaar nog hoger hoger kan uitkomen dan het aantal betalingen via creditcardmaatschappijen zoals Visa en Mastercard.

Tap-to-go in elke To Go
Albert Heijn is van plan om uiteindelijk alle tachtig To Go-winkels uit te rusten met de tap-to-go-functionaliteit.

Om dat voor elkaar te krijgen hebben die winkels natuurlijk supersnel internet nodig. Want het is niet de bedoeling dat iemand met een mand vol gratis boodschappen de winkel uit loopt omdat er even geen verbinding met het netwerk gemaakt kan worden.

Dus misschien dat wij als we weer boodschappen doen even naar de filiaalmanager stappen om te vragen of er al een zakelijk glasvezel-netwerk ligt. Via onze postcodecheck komen we er meteen achter wat we in de buurt van de To Go-winkels mogelijk kunnen maken.

albert-heijn-zonder-kassa thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?