Waarom je op Utrecht CS amper 4G hebt (en in Amsterdam wél)

Geplaatst op vrijdag 21 september 2018

Stel je voor: je zit lekker in de trein een aflevering van je favoriete Netflix-serie te kijken. Maar dan rijd je Utrecht CS binnen en BAM...weg is je verbinding. Die serie kun je vergeten en de komende tien minuten zit er niets anders op dan naar de voorpagina van de Metro-krant van je overbuurman te staren....
 

Helaas is het iets dat veel reizigers regelmatig regelmatig overkomt. Want ook al is Utrecht CS met 186.000 reizigers per dag het drukste station van Nederland, het netwerk is er al jaren dramatisch.
 

Het netwerk op een treinstation
Het krakkemikkige mobiele netwerk op Utrecht CS heeft alles te maken met de ligging van de perrons. Dat zijn namelijk een soort tunnels die onder de dikke betonnen laag van de stationshal liggen.

Het mobiele signaal dat de perrons bereikt, komt via de roltrappen, of van de zendmasten die naast het station staan. En die afstand is zo groot dat 4G van pure ellende in 2G verandert.

Op Amsterdam CS (184.000 reizigers per dag) is dat heel anders geregeld. Daar legden de vier grote providers – KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 – een gezamenlijk netwerk aan, met antennes die op de perrons en in de stationshal hangen.

Daarnaast hangen er op Amsterdam CS radioversterkers die met een speciaal datacentrum zijn verbonden, en staan er antennes op de liften naar de perrons. Zo heb je ook als je op je trein staat te wachten supersnel internet.

Deze antennes kunnen trouwens alle mogelijke frequenties uitzenden, van 700 MHz tot bijna 3 GHz. Ze zijn dus goed voorbereid op de komst van 5G, de netwerktechnologie van de toekomst.

Betere verbinding
Dat Utrecht CS nog niet helemaal 4G-ready is, komt grotendeels door de ingrijpende verbouwing die in 2016 werd afgerond. Wegens allerlei complicaties heeft ProRail nog steeds geen provider aan het werk kunnen zetten.

Inmiddels heeft de spoorbeheerder beloofd om eind september een vergunning te verstrekken. Men is alvast met de voorbereidende werkzaamheden begonnen, en als alles meezit heeft ook Utrecht CS in de zomer van 2019 een goed en betrouwbaar mobiel netwerk liggen. En dat is wel zo relaxt als je weer eens middenin in een serie zit, natuurlijk.


Zakelijk internet zo snel als een trein? Neem contact op met Comsave - of doe nu de postcodecheck - en bekijk wat er beschikbaar is op uw locatie.

amsterdam-cs-utrecht-cs-internet-4g thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?