Glasvezelontwikkeling in België eindelijk op kruissnelheid

Geplaatst op donderdag 5 april 2018

België heeft een inhaalbeweging te maken op gebied van glasvezel en dat is een understatement. België telde eind 2017 dan wel 48% meer glasvezelaansluitingen dan een jaar geleden, het land blijft ver achter op vrijwel elk ander Europees land, zo blijkt uit cijfers van het FTTH Council Europe en onderzoeksbureau iDate. Nederland bevindt zich in de middenmoot.
 

Het FTTH Council combineert de dekking van zowel FTTH (Fiber To The Home) als FTTB (Fiber To The Business) om aan een totaal dekkingspercentage te komen. Op nummer één in de wereldwijde ranglijst staan de Verenigde Arabische Emiraten met een indrukwekkende 94,3% dekking. Het eerste Europese land volgt op een behoorlijke afstand met 50,4% voor Letland. België doet het in deze ranglijst ondanks de inhaalbeweging nog steeds ontstellend slecht. Met een penetratie van minder dan één procent komt het niet eens op de tabellen voor. Nederland hangt ergens in het midden met een penetratie van 17,9%. De grootste netwerkbeheerders Telenet en Proximus kondigden de broodnodige investeringen aan.
 

Telenet

Al denkt Telenet opvallend genoeg nog niet aan het uitrollen van glasvezel over heel België. Micha Berger, CTO van Telenet, is ervan overtuigd dat de coaxkabel op termijn ook sterk genoeg is om snelheden van 10Gbit/s te halen. Maar, zegt hij: “Als operator wed ik liever op twee paarden”. Bij nieuwe woningprojecten bekijkt Telenet telkens of het ook rendabel is om glasvezel aan te leggen. In Leuven begon Telenet in september 2017 met het aansluiten van glasvezel voor een eerste residentiële project. “De Grote Netwerf”, zo heet het investeringsproject van Telenet, waarvoor op vijf jaar tijd 500 miljoen euro voor wordt uitgetrokken om het netwerk uit te breiden. Op dit moment is De Grote Netwerf halfweg en kregen al 200 gemeenten een update aan hun netwerk. De bedoeling is om tegen 2019 vast internet aan 1Gbit/s te leveren over heel Vlaanderen, zowel via coax als via glasvezel dus.
 

Proximus

Proximus gaat er van haar kant er nog wat steviger tegenaan. Over de komende tien jaar investeert Proximus drie miljard euro om de uitrol van haar glasvezelnetwerk nog te versnellen. In 2027 moeten meer dan 50 procent van de woningen en 85% van de bedrijfsgebouwen te bereiken zijn met glasvezel. In dichtbevolkte stedelijke gebieden moet dit 100% worden. De start van Proximus’ eigen ‘Grote Netwerf’ werd gegeven begin 2017 in Brussel, Antwerpen, Gent, Roeselare, Charleroi en Namen. Proximus beschouwt glasvezel dan ook als "het vaste netwerk van de toekomst", met een "superieure ervaring, ultrasnelle download- en uploadsnelheden en een ongeëvenaarde responsiviteit". Met deze instelling komt België er wel, uiteindelijk.
 

Heeft u een bedrijfsvestiging in België? Check dan hier de beschikbaarheid van glasvezelinternet op uw locatie.
 

Op de hoogte blijven van updates over het Belgische netwerk en ander nieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief. Bent u partner of wilt u partner worden? Schrijf u dan in voor onze maandelijkse partnernieuwsbrief.

belgisch-zakelijk-glasvezel-eindelijk-aan-opmars-bezig thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?