Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

Geplaatst op maandag 19 november 2018

De Europese Unie is bezig met een nieuwe wet voor het Europese auteursrecht. En tot grote onvrede van verschillende partijen valt daar ook een omstreden ‘uploadfilter’ onder. Die uploadfilter moet ervoor zorgen dat online mediaplatformen meer aandacht gaan geven aan licenties en auteursrechten. En dat betekent dat sites zoals Youtube en Facebook voortaan elke foto en video apart moeten controleren op auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De uiteindelijke bedoeling is dat artiesten eerlijker betaald gaan krijgen voor hun werk, en dat een YouTube of een Facebook niet zomaar met de opbrengsten van andermans creatief werk aan de haal kan gaan. Maar omdat het gemiddelde Youtube- of Facebookfilmpje één gigantische opeenstapeling van overeenkomsten is, lijkt het behoorlijk moeilijk om zo’n uploadfilter daadwerkelijk in de praktijk te brengen....


YouTube ziet het niet zitten
YouTube zit bepaald niet te springen om zo’n uploadfilter. Want volgens CEO Susan Wojcicki is het gewoonweg onmogelijk om de wet in de praktijk te brengen. Elke minuut wordt er ruim vierhonderd uur aan video’s naar Youtube geüpload. En het is natuurlijk geen doen om dat allemaal op auteursrechten uit te gaan zitten pluizen.

Zodoende blijft er volgens Wojcicki nog maar één oplossing over: blokkeren die handel. En dan zou het zomaar kunnen dat je die nieuwe clip van Beyoncé of Drake wel in de Verenigde Staten, maar niet binnen de E.U. kunt kijken. Youtube gaat veel liever verder met wat ze altijd al doen: het controleren van content met hun eigen filter, ContentID. Via dat automatische systeem zou het videoplatform al meer dan 800 miljoen euro aan Europeanen hebben uitgekeerd.

What’s next?
Het uploadfilter is er voorlopig nog niet. Het Europese parlement stemde in september voor, maar nu moeten de Europese Commissie en de Europese Raad nog akkoord gaan. In 2019 moet de nieuwe auteursrechtenwet rond zijn. Daarna krijgen de Europese lidstaten twee jaar de tijd om de regels in te voeren. Inmiddels heeft Youtube heeft een open brief gepubliceerd, waarin ze officieel protest aantekenen. Dit verhaaltje is dus nog niet aan z'n einde toe...

censureert-de-eu-youtube thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • parkeren-comsave-amsterdam thumbnail
  vrijdag 16 november 2018

  Parkeren bij Comsave Amsterdam

  Bent u nog niet bij Comsave bekend? Hier een makkelijk stappenplan over hoe u kunt parkeren bij Comsave in Amsterdam.