Comsave Core – van één tot honderd gig

Geplaatst op maandag 21 januari 2019

Het prille begin: Amsterdam
Comsave begon zes jaar geleden waar ook het internet oorspronkelijk begon: het Nikhef. We begonnen klein, met één derde rack, en vervijfvoudigden onze presence in vijf jaar tijd. Dat was ook hard nodig, want ondertussen is het netwerk van Comsave gekoppeld met datacenters in binnen- en buitenland.

Waar we eerst begonnen met de eerste hubs op het Nikhef, voegden we later tweede main hub in het Equinix AM4 toe.. Deze hubs zijn triple redundant met elkaar omsloten. Anders dan wat we zien in de markt gaat Comsave duidelijk voor een echte duo pop-propositie. Zo is vrijwel elke carrier een tweede maal bij het Equinix op ons netwerk aangesloten. Bovendien zijn beide – Equinix & Nikhef – totaal gescheiden opgebouwd: geografisch als fysiek zijn alle netwerkpaden gescheiden.

Equinix is hierdoor ook voorzien van een eigen transit, in geval van eventuele problemen op de hoofdlocatie in het Nikhef. Op deze manier evolueerde ons netwerk van een verzameling losse 1Gbit koppelingen in 2013 naar een 100Gb redundante backbone in 2019. Bovendien waren we zo in staat de latency te verlagen tot het absolute minimum.

Nederland
Nederland is waar het allemaal begon voor Comsave. Naast de aanwezigheid in het Nikhef, zitten we ook gekoppeld aan verschillende internet exchanges zoals de AMSIX, Speed-ix, DF-IX en NDIX. Middels deze twee locaties is het mogelijk om naar andere DC’s in NL te komen, zoals TDCG Delft, Dataplace Arnhem, enzoverder. Vanuit onze filosofie komt Comsave de partner tegemoet, en niet omgekeerd. We nemen de klantlocatie als uitgangspunt, niet het carriernetwerk.

Vanuit dat oogpunt zijn dan ook vrijwel alle overige datacenters in Nederland ofwel onnet, ofwel nearnet te bereiken. Zo maken we het ook voor de kleinere ISPs mogelijk om via één stekker zo goed als alle carriernetwerken in Nederland te gebruiken zonder daarvoor diep in de buidel te hoeven tasten.

Verder kijken: Europa
We kijken uiteraard verder dan enkel Nederland. Zo namen we begin 2017 onze intrek in BRU1 te Zaventem in België. Op Zaventem werden de eerste klanten aangesloten en een POP gebouwd met een enkelvoudige interconnect naar EDPNET. Hierna volgde Duitsland al snel: Via de FRA 1 – 11 Interxioncampus in Frankfurt hebben we een koppeling opgezet met Amsterdam en Brussel. Daardoor is het voor Comsave nu ook mogelijk om verbindingen in Duitsland aan te bieden en inmiddels worden er al meerdere point-to-points afgeleverd over de hub in Frankfurt.

Ook London (Telehouse North) en Parijs (Interxion) werden in 2018 aan het Comsave netwerk toegevoegd. De beschikbaarheid voor deze vier landen (UK, DE, BE & NL) is beschikbaar in onze partner portals en dus ook zodanig te bestellen. Wat brengt 2019? Wanneer we in de glazen bol gaan kijken, willen we in de komende tijd onze presence uitbreiden en verstevigen in de landen waar we nu al aanwezig in zijn. Ook richten we de blik verder op geografische expansie, meer bepaald richting de Nordics, Zwitserland en Italië.

 

Lees meer over ons netwerk in onze Comsave Core University-serie:
 

Comsave Core University - Introductie

Comsave Core University - Deel 2: BGP

Comsave Core University - Deel 3: IPv6

Comsave Core University - Deel 4: MPLS

Comsave Core University - Deel 5: DHCP

Comsave Core University - Deel 6: PPPoE

comsave-core-netwerk-honderd-gig thumbnail

Comsave in het nieuws