Comsave Core University - Deel 2: BGP

Geplaatst op dinsdag 17 april 2018

Comsave is een ISP, afgekort voor Internet Service Provider, en dat in de breedste zin van het woord. Om onze klanten alle mogelijke diensten te kunnen aanbieden is een sterk en betrouwbaar netwerk nodig. Eén van de onderdelen dat daaraan bijdraagt is het gebruik van het belangrijkste protocol op het Internet: BGP.
BGP staat voor Border Gateway Protocol (BGP) en is een gestandaardiseerd protocol dat is ontworpen om bereikbaarheidinformatie uit te wisselen op internet. Zonder BGP zou er dus geen Internet mogelijk zijn. In dit stuk lichten we in het kort toe wat BGP inhoudt en hoe Comsave dat in haar netwerk heeft geïmplementeerd.
 

BGP is, zoals de inleiding al kort schetste, het belangrijkste routeringsprotocol op het Internet. Het wordt voornamelijk gebruikt om Internetverkeer tussen verschillende netwerken te routeren. Bij BGP gaat het er om om de bereikbaarheid en de beste weg naar een bestemming te vinden. Zo kan BGP in ons netwerk vertellen wat de beste route is naar websites als telegraaf.nl of Facebook en Youtube, maar ook hoe men het beste verbindt met een clouddienst ergens op het Internet.
 

Comsave maakt gebruik van de twee hoofdvormen van BGP, namelijk external BGP (eBGP) en internal BGP (iBGP). eBGP zet men op tussen twee verschillende netwerken, of beter gezegd twee Autonomous Systems (AS). Een AS is een verzameling van routers, switches, firewalls en de verbindingen die tussen de routers zitten van dezelfde provider. Zo heeft Comsave een aantal eBGP verbindingen met haar upstream providers (ook wel Transit providers genoemd) en biedt het partners redundantie aan door twee eBGP sessies aan te bieden. Bij de laatste oplossing laat een klant bijvoorbeeld weten welke twee paden er zijn naar hun netwerk toe. Mocht een van de twee paden uitvallen, dan wordt er door BGP direct ge-failoverd naar de andere. Op deze manier is de continuiteit van de diensten van de klant aanzienlijk verhoogd.
 

De tegenhanger van eBGP is iBGP. Bij iBGP wordt een grote hoeveelheid aan routeringen op het interne netwerk van Comsave verspreid. Alles blijft hier binnen hetzelfde AS. Ook bij iBGP is er sprake van redundantie. Mocht er spontaan een probleem zijn op een tussenliggende router binnen het netwerk van Comsave, dan vindt iBGP een ander pad naar alle bestemmingen. Aangezien de hoeveelheid routeringen op het Internet nog steeds groeit is BGP de beste en meest schaalbare oplossing voor welk netwerk dan ook. Bent u geïnteresseerd wat Comsave u kan bieden met BGP of wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met support@comsave.com of +31 (0)88 999 5555. Deze bijdrage werd geschreven door onze core engineer Marijn Van Gool
 

 

Lees meer in onze Comsave Core University-serie:
 

Comsave Core University - Introductie

Comsave Core University - Deel 3: IPv6

Comsave Core University - Deel 4: MPLS

Comsave Core University - Deel 5: DHCP

 

comsave-core-university-bgp thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?