Comsave Core University - Deel 6: PPPoE

Geplaatst op woensdag 12 september 2018

We zijn ondertussen al aangekomen bij de zesde aflevering van onze Comsave Core University, waarin we de opzet van een PPPoE internetverbinding in beeld zullen brengen en u uitleggen hoe u ook PPPoE kan instellen op uw toestellen.
 

Van DHCP naar PPPoE
Voorheen maakte Comsave gebruik van DHCP. Voor een bepaalde tijd werd dan een IP adres uitgegeven. Gedurende deze tijd kon Comsave enkel zien of uw router op het laatst vernieuwde tijdstip online was. Dat kon soms uren geleden zijn. Met de komst van PPPoE kunnen we de status van de verbinding veel sneller aflezen. Met een nauwkeurigheid van ongeveer drie minuten is zichtbaar of de verbinding wel online is.
 

Over de hele wereld zijn er veel Internet Service Providers (ISPs) die hun internet services aan bezoekers aanbieden via een Point-to-Point Protocol over Ethernet- ofwel PPPoE verbindingen. Om het gebruik van dit soort internetverbindingen mogelijk te maken wordt door de ISP vaak een unieke gebruikersnaam en wachtwoord gegeven die u in moet vullen om verbinding te kunnen maken met het netwerk, maar hoe kan u deze PPPoE verbinding opzetten met uw apparaat? En hoe kunt u verbinding maken met een PPPoE?
 

Hoe kan ik een PPPoE verbinding opzetten met mijn Windows 10 apparaat?
U heeft een Windows 10 apparaat? En u wilt een PPPoE verbinding maken? Dan bent u hier op de juiste plek! Heeft u Apple? Geen punt, want onderaan dit artikel hebben we ook voor Apple de stappen uitgeschreven.
 

Om een PPPoE verbinding in Windows 10 op te kunnen zetten is het belangrijk dat u eerst de internetverbinding aanzet, via de Windows instellingen. Om snel de instellingen-app van Windows 10 te openen klikt of tikt u op het ‘Start Menu’. Vervolgens volgt u de volgende stappen die wij voor u op een rijtje hebben gezet.
 

1. In de instellingen kiest u voor de optie ‘Netwerk en Internet’;
2. Aan de linkerkant van uw scherm verschijnt een menu, kies hier voor ‘Opbellen’;
3. Kies vervolgens voor ‘Een nieuwe connectie of netwerk opzetten’;
 

Een andere manier om ‘Verbinden met het internet’ te openen is door gebruik te maken van het ‘Controlepaneel’. Vanuit het controlepaneel volgt u de volgende stappen:
 

1. Open ‘Netwerk en Internet’;
2. Kies voor ‘Netwerkcentrum’ en vervolgens voor ‘Een nieuwe connectie of netwerk opzetten’.
 

Ongeacht welke stappen u heeft gevolgd om ‘Verbinden met het internet’ te openen, zijn de volgende stappen hetzelfde voor het opzetten van een PPPoE internet netwerkverbinding met Windows 10.
 

Kies voor ‘Verbinden met het internet’ en klik op volgende om door te gaan en kies vervolgens voor ‘Breedband (PPPoE)’. Nu zijn we aangekomen op het punt waar u de instellingen opgeeft van uw PPPoE verbinding. Het meest belangrijke wat u hier hoeft te doen is het invullen van de gebruikersnaam en het wachtwoord wat u is toegewezen door uw ISP. Er zijn ook extra opties die u kunt veranderen:
 

U kunt ‘Toon gegevens’ aanvinken om te zien welke gegevens u invoert. Zo kunt u de gegevens controleren op correctheid. Wilt u niet dat Windows 10 u steeds vraagt om opnieuw uw gegevens in te voeren? Klik dan op ‘Wachtwoord onthouden’.
 

Standaard geeft Windows 10 uw PPPoE verbinding de naam ‘Breedbandverbinding’, maar als u toch liever gebruik maakt van een andere naam kunt u bij het ‘Verbindingsnaam’ veld een naam naar keuze invullen.
 

Tot slot, wanneer u uw nieuw opgezette PPPoE verbinding beschikbaar wilt stellen voor andere gebruikers kunt u de volgende optie bekijken; ‘Geef andere gebruikers toegang tot uw verbinding’. Onthoudt wel dat voor het toegang verlenen u in bezit moet zijn van administratieve rechten.
 

Hoe kan ik verbinding maken met een PPPoE internetverbinding met Windows 10?
Nu dat de PPPoE verbinding is opgezet kun je deze ten alle tijden gebruiken om verbinding met het internet te maken, maar er is wel een voorwaarde. U zult elke keer opnieuw verbinding moeten maken om gebruik te maken van de PPPoE verbinding. De volgende stappen kunt u volgen om dat te doen:

Klik op het Netwerk icoon dat zich bevindt op de taakbalk en klik op de PPPoE verbinding waarmee u wilt verbinden. Als u de naam niet heeft veranderd heet de juiste optie ‘Breedbandverbinding (PPPoE)’. De ‘Instellingen-app’ zal nu geopend worden en deze zal gelijk doorgaan naar ‘Opbellen’. Hier klikt u vervolgens aan de rechterkant in uw scherm op uw PPPoE verbinding en ten slotte klikt u op ‘Verbinden’.
 

Als u uw Windows 10 de gegevens heeft laten onthouden dan zal de computer uw automatisch verbinden met het internet. Wanneer u uw Windows 10 de gegevens niet heeft laten onthouden, moeten de gebruikersnaam en het wachtwoord opnieuw worden ingevoerd.
 

Zodra uw Windows 10 apparaat is verbonden zult wordt u teruggebracht naar het ‘Netwerk en Internet’ scherm van de instellingen. Hier zal ook onder uw breedbandverbinding het woord ‘Verbonden’ zichtbaar zijn.
 

Hoe kan ik een PPPoE verbinding opzetten met mijn Apple apparaat?
Om uw met uw Apple apparaat een PPPoE verbinding op te zetten zijn er een aantal stappen die u moet volgen. Deze stappen zijn als volgt:
 

Klik op de “Apple” links bovenin uw scherm. Het menu zal openen, waarin u dan “Systeemvoorkeuren” selecteert. Zodra dit scherm opent gaat u naar “Internet & Draadloos” waaronder u vervolgens klikt op “Netwerk”. In het “Netwerk” -scherm kiest u vervolgens voor “Ethernet” en in het configuratie veld selecteert u “Maak een PPPoE-service aan”.


U kunt op dat moment eventueel een “Servicenaam” zelf invoeren en vervolgens klikt u op “Klaar”. Voer het door uw ISP aangewezen gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op “Toepassen” en vervolgens op “Verbinden”. Uw Apple apparaat zal u zeer waarschijnlijk vragen of u de gegevens wilt onthouden. Wanneer uw Apple de gegevens onthoudt zult u deze niet meer hoeven in te voeren als u de volgende keer weer verbinding wilt maken, maar als uw Apple de gegevens niet onthoudt, dan zult u deze de volgende keer weer opnieuw in moeten vullen.
 

Heeft u een vraag of komt u er ondanks deze uitleg nog niet uit? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs door een email te sturen naar support@comsave.com of bel ons op 088 999 5555.
 

Dit artikel werd geschreven door onze Lead Network Engineer David Den Heijer.

Lees meer in onze Comsave Core University-serie:
 

Comsave Core University - Introductie

Comsave Core University - Deel 2: BGP

Comsave Core University - Deel 3: IPv6

Comsave Core University - Deel 4: MPLS

Comsave Core University - Deel 5: DHCP

 

comsave-core-university-pppoe thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?