In de toekomst gaat de hele stad online

Geplaatst op donderdag 19 juli 2018

Oeps! Daar ging even iets mis. De inschrijfronde waarmee gemeentes in de Europese Unie zich konden aanmelden voor gesubsidieerde wifi-hotspots is ongeldig verklaard omdat er een technische fout is gemaakt.
 

De EU wil middels het project WiFi4EU gratis draadloos internet beschikbaar maken in allerlei Europese gemeentes. Via een inschrijfronde, met als deadline 15 mei, hadden de eerste aangemelde gemeentes een subsidie van 15.000 euro kunnen opstrijken.
 

Maar dat gaat dus niet door. Volgens de Belgische krant Le Soir zorgde een fout in het systeem ervoor dat er geen correcties werden gemaakt voor de tijdzone waarin een bepaalde gemeente zich bevond. En tja, als het in Nederland 23:59 uur ‘s avonds is, dan kan het op andere plekken in de EU zomaar een of twee uurtjes vroeger zijn...
 

Connected cities
Het subsidieplan van de EU komt niet uit de lucht vallen. In samenwerking met techbedrijven zijn gemeentes al een tijd lang bezig met de verspreiding van gratis en alom aanwezig WiFi in (stedelijke) gebieden.
 

Die ontwikkeling heeft alles te maken met de opkomst van de zogenoemde ‘connected city’. Dat is een stad waarin het woon-, werk- en leefverkeer zoveel mogelijk via razendsnel internet geregeld wordt.
 

Denk aan het internet of things, maar dan met een netwerk van stoplichten en lantaarnpalen. Een ander goed voorbeeld zijn afvalcontainers. Een afvalcontainer die verbonden is het met het internet kan een signaal afgeven aan de dichtstbijzijnde vuilnisauto zodra hij (bijna) vol zit. Op die manier kan zelfs iets simpels zoals het ophalen van vuilnis een stuk efficiënter geregeld worden.
 

WiFi in de straatverlichting
Om dat soort toepassingen mogelijk te maken, moet razendsnel internet natuurlijk wel overal aanwezig zijn. Bedrijven zoals Philips en Google zijn daarom al een tijdje bezig met het ontwikkelen van manieren om WiFi-zenders te verwerken in objecten die toch al op straat staan, zoals stoplichten en straatlampen.
 

Zo staan er in Los Angeles en Doncaster (Engeland) al 33.000 lantaarnpalen die gebruik maken van een nieuwe, energiezuinige technologie die elke paal min of meer in een mini-router verandert. In de toekomst kan soortgelijke technologie gebruikt worden om een 5G-signaal door de stad te verspreiden. Zo wordt er hard gewerkt om ons ook buitenshuis steeds meer verbonden te maken.

de-hele-stad-online thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?