VoIP blog 6: De telefooncentrale en het telefoongesprek

Geplaatst op woensdag 6 juni 2018

Heeft VoIP ook een telefooncentrale?

 

Ja, ook VoIP heeft een telefooncentrale, of beter gezegd, VoIP is een telefooncentrale in de cloud. Een telefooncentrale die met het bedrijf meegroeit zonder dat daar extra kosten bij komen, want een echte, fysieke telefooncentrale is met het gebruik van VoIP niet meer nodig. Nu vragen velen zich natuurlijk af wat zich achter de schermen afspeelt van zo’n VoIP telefooncentrale.

 

Wat wij zien is namelijk alleen de telefoon die wij op onze bureau hebben staan. We worden gebeld en we bellen ermee, maar hoe werkt dat nou eigenlijk? In feite is het zo dat een VoIP telefooncentrale bestaat uit een of meer SIP- / VoIP-telefoons die via een ethernetkabel met het internet verbonden zijn, een IP PBX box als server, een router en een VoIP gateway.

 

De telefoons worden geregistreerd bij de server en op het moment dat er gebeld wordt of uzelf wilt bellen naar iemand, zorgt de server ervoor dat er een verbinding wordt gemaakt. De server heeft alle telefoons met een overeenkomend SIP-/ VoIP-adres opgeslagen. Hierdoor is het doorverbinden en doorschakelen mogelijk via een VoIP gateway.

 

De IP PBX-server is verbonden met het core netwerk. De VoIP gateway en de router zijn dat ook waardoor via het core netwerk tussen de verschillende apparaten gecommuniceerd kan worden.

 

Hoe werkt een telefoongesprek over VoIP?

 

Eerder zeiden we dat de VoIP gateway zorgt dat doorverbinden en doorschakelen mogelijk is, maar hij heeft nog meer functies die wij hier zullen bespreken.

 

Op het moment dat u iemand belt pakt u de hoorn op, dit zorgt ervoor dat er een signaal gestuurd wordt naar de VoIP gateway. De VoIP gateway ontvangt dit signaal en zorgt ervoor dat er een beltoon gestuurd wordt om aan u te laten weten dat er verbinding is. Op dat moment begint u met het intoetsen van het telefoonnummer wat u wilt bellen. Het door u ingetoetste telefoonnummer wordt tijdelijk opgeslagen in de gateway die dit nummer controleert.

 

Waarop wordt het telefoonnummer gecontroleerd dan? Het telefoonnummer wordt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het telefoonnummer in een geldig formaat is. Als het nummer dan goed is, dan vertaalt de gateway het nummer dat u wilt bellen naar een IP-adres van een ander apparaat, de IP host.

 

Wat is de IP host? Dit is een andere gateway die verbonden is, met het telefoonsysteem waar u naartoe belt. Er wordt een sessie opgezet tussen de gateway en de IP host van de andere partij. Beide partijen kunnen nu datapakketten uitwisselen. Wanneer het gesprek wordt beëindigd, sluit het circuit tussen uw lijn en de VoIP gateway. De gateway stuurt tot slot een signaal naar de IP host waarmee de sessie geheel gesloten zal worden.

 

Samen met Comsave kunt u kijken naar dé oplossing voor uw bedrijf. Wilt u een vrijblijvend adviesgesprek? U kunt ons bellen op +31 (0)88 999 5555 of stuur ons een mail naar sales@comsave.com en wij zullen contact opnemen met u.

 

Lees meer in onze VoIP-serie:
 

- VoIP blog 1: Wat is VoIP eigenlijk?

- VoIP blog 2: Is VoIP beter dan Skype?

- VoIP blog 3: De voordelen van VoIP

- VoIP blog 4: VoIP op de werkvloer

- VoIP blog 5: De techniek en de installatie

- VoIP blog 7: Verschillende platformen; 3CX

- VoIP blog 8: Verschillende platformen; Xelion

- VoIP blog 9: Uw VoIP bij Comsave: wat kan u verwachten?

de-telefooncentrale-en-het-telefoongesprek thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?