3 manieren om uw IoT-project tot een succes te maken

Geplaatst op dinsdag 6 november 2018

Het is duidelijk dat het Internet of Things (IoT) een grote rol gaat spelen in de wereld en in de economie. Maar zomaar even een IoT-project uit de grond te stampen...dat is andere koek. Door gebrek aan ervaring met deze nieuwe technologie worden er nog veel fouten gemaakt tijdens de implementatie van IoT.

Veel bedrijven gaan al in de fout door de boel op het bordje van ICT te schuiven, terwijl IoT in veel opzichten een business-beslissing is. Daarnaast lijkt het nog niet tot iedereen te zijn doorgedrongen dat IoT vraagt om een nieuwe manier van omgaan met data. Het heeft natuurlijk geen zin om bestaande data in een IoT-oplossing te stoppen en dan opeens een magisch resultaat te verwachten.

Volgens marktonderzoeksbureau International Data Corporation zal er in het jaar 2020 wereldwijd meer dan 1 biljoen dollar in IoT worden geïnvesteerd. Er wordt dus al volop gebouwd. Maar wat moet ú doen om úw IoT project een succes te maken?

1: Heb een doel voor ogen
Zomaar ‘iets met IoT doen’ heeft natuurlijk geen zin. Voor de aanvang van een project moet voor elke betrokken partij duidelijk zijn wat er precies bereikt moet worden en hoe IoT daarbij gaat helpen.

Het bedrijf Kone, dat zich bezig houdt met liftonderhoud, wilde graag de ‘uptime’ van hun liften optimaliseren. Om dat mogelijk te maken, sloten ze hun liften in steden als New York, Londen en Amsterdam aan op een netwerk en verzamelden ze de data die ze nodig hadden om ‘predictive maintenance’ mogelijk te maken.

Het resultaat? Drastisch minder wachttijden voor liften in drukke kantoorpanden. Niet ingewikkeld, wel effectief.

2: Security first
We merken het nu al, bijvoorbeeld met het nieuws omtrent het Cambridge Analytica-schandaal van een tijdje geleden: in een digitaal tijdperk zijn privacy en security van levensbelang. Het is daarom essentieel om cybersecurity een fundamentele rol te laten spelen in uw IoT-projecten.

Het IoT bevat natuurlijk talloze apparaten, van koelkasten tot auto’s en slimme insulinepompjes. Naast het gebruik van firewalls, antivirussoftware en digitale monitoring, is het belangrijk om al die apparaten ook fysiek te beschermen.

In veel gevallen is het slim om te kiezen voor een cloudoplossing. Op die manier kunt u de focus leggen op het beschermen van de apparaten zelf, en wordt de digitale infrastructuur zoveel mogelijk extern bewaard en beveiligd.

3: Werk samen met partners
Innovatie versnelt als ambitieuze partijen samenwerken. Omdat een IoT-netwerk per definitie onderdeel uitmaakt van een ecosysteem, geldt dat al helemaal voor zoiets baanbrekends als het Internet of Things.

Om uw IoT-project te doen slagen is het belangrijk om uw data razendsnel heen en weer te sturen. Comsave kan daar met zakelijk glasvezel bij helpen. Wij werken graag samen met bedrijven die nu al nadenken over IoT-implementaties.

Neem nu al contact met ons op of doe de postcodecheck en bekijk wat er beschikbaar is op uw locatie.

drie-manieren-om-uw-iot-project-te-laten-slagen thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?