Facebook haalt internet-drone uit de lucht

Geplaatst op donderdag 28 juni 2018

Facebook heeft zijn grote ‘Aquila’-project geannuleerd. Dat maakte de techreus deze week bekend via een blogpost van hun Director of Engineering Yael Maguire.

 

‘Dit is volgens ons het juiste moment om ons te richten op nieuwe uitdagingen’, schrijft Maguire onder meer. ‘Daarom gaan we niet meer ons eigen vliegtuig ontwerpen en hebben we onze locatie in Bridgewater gesloten.’

 

De speciale drone die Facebook middels het Aquila-project wilde ontwikkelen moest supersnel internet naar moeilijk bereikbare gebieden brengen. De drone had een grotere vleugelwijdte dan een Boeing 737, werkte op zonne-energie en vloog op ruim 18 kilometer hoogte (een stuk hoger dan reguliere, commerciële vluchten).

 

Het was een heel mooi streven: door vanuit de lucht een wifi-signaal uit te zenden zou de Aquila-drone elke uithoek van de wereld online krijgen. En dus de mensen aldaar toegang tot Facebook geven, natuurlijk.

 

Waarom Facebook juist nu met het project stopt, is niet helemaal duidelijk. In zijn blogpost vertelt Maguire dat andere partijen inmiddels vergelijkbare technologieën aan het ontwikkelen zijn, en dat Facebook nog wel met partners zoals Airbus blijft werken. Ook gaat Facebook gewoon door met Terragraph: een project dat kleine kastjes met wifi door drukke steden verspreidt.

 

Maguire heeft gelijk als hij zegt dat genoeg andere partijen bezig zijn met hun eigen projecten om supersnel internet naar moeilijk bereikbare gebieden te brengen. Zo ontwikkelt Google middels het zogenoemde Project Loon speciale luchtballonnen die op 20 kilometer hoogte (vanuit de stratosfeer, dus) een wifi-signaal uitzenden.

 

Ook Comsave gaat door de lucht

 

Als u aan Project Loon en Aquila denkt, denkt u vast aan derdewereldgebieden of de Mongoolse steppe als het om onbereikbaarheid gaat. Maar ook in Nederland zijn sommige buitengebieden moeilijk van internet te voorzien. Daarom voorziet Comsave deze gebieden, waar een kabel in de grond leggen heel duur of onmogelijk is, van supersnel internet via een straalverbinding.

 

Een straalverbinding van Comsave is een digitale radioverbinding tussen twee schotels die gebruik maakt van elektromagnetische golven om het datasignaal over te brengen. Beide punten zijn uitgerust met een zender en een ontvanger. Het aangeboden datasignaal wordt in de zender gemoduleerd op een radiosignaal en in de ontvanger weer ge-demoduleerd.

 

Onze vakmensen kunnen deze van A tot Z voor u installeren. Laat Comsave uw locatie vrijblijvend checken en ontvang per direct uw mogelijkheden per e-mail. Doe hier de postcodecheck voor uw buitengebied-locatie.

facebook-haalt-internet-drone-uit-de-lucht thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?