Die Xbox kan de deur uit: Netflix voor gamers komt eraan

Geplaatst op dinsdag 16 oktober 2018

Ook wel eens de portemonnee getrokken om de allernieuwste spelcomputer aan te schaffen, die een paar jaar later alweer verouderd was?

Als het aan Microsoft ligt, is dat binnenkort niet meer nodig. Nooit meer. De Amerikaanse soft- en hardware-ontwikkelaar is namelijk begonnen met het testen van xCloud, een nieuwe streamingdienst waarmee je geen muziek of series, maar videogames kunt streamen.

Gamen via streaming werkt als volgt: ergens in een loods staat een verzameling supercomputers, waar vierentwintig uur per dag de nieuwste games op draaien. Vervolgens worden de beelden van die games rechtstreeks naar je tv, tablet of smartphone gestreamd.

Op die manier hoef je als gamer nooit meer nieuwe hardware aan te schaffen. Het enige dat je moet doen is een bepaalde game kopen via xCloud - of een abonnement nemen, natuurlijk.

Supernetwerken
Om xCloud mogelijk te maken, bouwt Microsoft de komende jaren in 140 landen gigantische datacentra vol Xbox One-hardware.

De supercomputers in die datacentra maken natuurlijk gebruik van een supersnelle internetverbinding, want serieuze (competitieve) gamers zitten er absoluut niet op te wachten dat er ook maar één seconde vertraging zit in de vele gigabytes aan data die naar hun schermen wordt gestuurd.

En om ervoor te zorgen dat je ook in de trein op je telefoon verder kunt met die nieuwe massive multiplayer online role playing game, wordt xCloud ontwikkeld met het toekomstige 5G-netwerk in het achterhoofd.

Google wilt ook meespelen
Vorige week kondigde ook Google een gamestreamingdienst aan: Project Stream. Via deze dienst kunnen gamers games spelen in Google’s eigen internetbrowser, Google Chrome. Omdat Google al talloze datacentra heeft staan, lijkt dit geen gekke move van Google - ook al zijn ze (nog) geen grote speler in de wereld van games.

Google is in Amerika al met een publieke test begonnen: een kleine groep gamers mag op dit moment de kaskraker Assassin's Creed Odyssey via hun internetbrowser spelen.

Zelf aan de slag
U moet nog even wachten om zelf aan de slag te kunnen met xCloud. Microsoft is van plan om ergens in 2019 een publieke bètatest te lanceren, maar het bedrijf heeft nog niet bekend gemaakt wanneer precies.

Helaas, voorlopig zullen gamers het dus nog eventjes moeten doen met die ouderwetse plastic bak naast de tv.

gamen-via-streaming thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?