Het GPS-systeem 2.0: Galileo is live

Geplaatst op maandag 13 augustus 2018

U heeft er vast en zeker wel eens gebruik van gemaakt. Op vakantie bijvoorbeeld, of gewoon in de auto: GPS, oftewel Global Positioning System, het Amerikaanse satellietnavigatiesysteem waarmee je exact je locatie op de aarde kunt bepalen.

Hartstikke handig, natuurlijk, dat GPS, maar vanaf 25 juli hebben we het hier in Europa eigenlijk niet meer nodig. Op die dag is namelijk het Europese Galileo-project live gegaan.


Galileo? Wat is dat precies?
Kort gezegd is Galileo een Europese versie van het GPS-systeem. Het werd ontwikkeld door de EU, in samenwerking met het Europese ruimteagentschap ESA. Bedrijven, consumenten en overheidsinstanties kunnen het gebruiken om te navigeren. En dan niet alleen in Europa, maar in elke uithoek van de wereld.


Galileo is in 1999 in ontwikkeling gegaan. Het systeem draait op 26 satellieten die in een baan rond de aarde draaien. Deze satellieten zijn in de loop der jaren gelanceerd en er zullen de komende jaren nog een handjevol bij komen.
 

Het ‘ouderwetse’ GPS, dat we tot nu toe ook in Europa hebben gebruikt, werd al in 1967 ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Leuk weetje: officieel heeft het nog steeds de naam die het toen kreeg: NAVSTAR (Navigation Satellite Time and Ranging).
 

Amerika boos
Natuurlijk zou Europa ook gewoon gebruik kunnen blijven maken van GPS. Maar ja, in theorie zouden de Amerikanen dat systeem in een handomdraai uit kunnen schakelen voor derden (bijvoorbeeld in een oorlogssituatie). Met de Galileo-satellieten in de lucht maakt dat nu niet meer uit.
 

De ontwikkeling van Galileo liep trouwens niet helemaal op rolletjes. In de beginjaren lobbyden de Amerikanen hard om het project van de baan te krijgen. Uiteindelijk is het hele project bijna 7 miljard euro duurder geworden dan gepland. Een bedrag dat net niet zo begroot was in de boeken van de EU...
 

Het plan is om Galileo in 2020 op maar liefst 30 satellieten te laten draaien. Naast de gratis open service, die iedereen in staat stelt om het systeem te gebruiken voor tijdsreferentie en plaatsbepaling, is Galileo dan ook beschikbaar voor extra commerciële diensten, zoals speciale garantie op juistheid van de positie.
 

En daar kunnen de Amerikanen helemaal niets tegen doen…Zelfs president Trump niet.
 

Ook hier op aarde is het soms nodig om data razendsnel heen en weer te sturen. En dan niet via satellieten, maar gewoon, via uw eigen bedrijfsnetwerk. Neem contact op met Comsave voor razendsnel zakelijk glasvezel of doe de postcodecheck en bekijk wat er beschikbaar is op uw locatie.

gps-galileo-live thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?