Een grondwet voor een veilig internet...tekent uw bedrijf ook?

Geplaatst op vrijdag 9 november 2018

Het internet zou voorspoed, democratie en vrede op aarde met zich meebrengen. Tenminste, dat was eind vorige eeuw de naïeve gedachte van één van de grondleggers van het internet, Tim Berners Lee…

Nu, jaren later, zijn we erachter gekomen dat een online wereld ook minder leuke kanten heeft. Door de opkomst van fake news, online haat en cybercrime denken sommige mensen zelfs dat het internet meer slecht dan goed doet. 

Om het tij te keren heeft Berners-Lee een ‘contract voor het web’ opgesteld. Door dat contract te ondertekenen stellen bedrijven en overheden zich verplicht om het internet toegankelijk en veilig te houden voor iedereen. Een soort grondwet voor het internet, dus: een document met regels waar iedereen zich altijd aan moet houden.

Wie is Tim Berners-Lee?
Tim Berners-Lee werd geboren in Londen en studeerde van 1973 tot 1976 natuurkunde aan de Engelse topuniversiteit Oxford. Midden jaren tachtig trad hij in dienst als consultant software-engineer bij CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica. In die hoedanigheid bedacht hij het databasesysteem ENQUIRE, waarmee hij de hyperlink introduceerde.

Later werkte Berners-Lee dit concept uit tot het World Wide Web, wat in eerste instantie neerkwam op een combinatie van hypertekst en het internet, een gedecentraliseerd netwerk van computers dat eerder al door het Amerikaanse leger was ontwikkeld. Om de boel toegankelijk te maken voor gewone mensen, ontwikkelde Berners-Lee ook meteen de webbrowser. En op 6 augustus 1991 lanceerde hij de allereerste website: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Fake news
Sindsdien is er nogal wat veranderd op het internet. Zo wordt er al een tijdje veel gesproken over de invloed die fake news (al dan niet bedacht en verspreid door de Russische inlichtingendiensten) heeft gehad op de verkiezing van Donald Trump in 2016.

Ook YouTube ligt onder vuur. Het algoritme van het videoplatform zou kijkers naar steeds extremere boodschappen leiden. En inderdaad: wie een filmpje over een politiek onderwerp kijkt, krijgt al snel allerlei complottheorieën voorgeschoteld.

Nog voordat we over het gedrag van online trollen op Twitter en Facebook beginnen, kunnen we alvast vaststellen dat het internet voorlopig nog niet voor vrede op aarde heeft gezorgd.

Het contract
Berners-Lee is niet bepaald blij met deze ontwikkelingen. In een interview met het Amerikaanse Vanity Fair gaf hij zelfs aan er ‘kapot’ van te zijn. Om ‘zijn’ idee van het internet te redden, stelt Berners-Lee nu voor om met z’n allen een contract te ondertekenen waarin men overeenkomt om internet een basisrecht te maken voor iedereen. Ook moeten overheden, bedrijven en burgers zich houden aan een aantal basisprincipes.

Met zo’n contract hoopt Berners-Lee dat het internet een open bron blijft en dat het vorm kan geven aan sterke gemeenschappen die de menselijke waardigheid voorop stellen. En dat er dus wat minder onzin-filmpjes en oplichterij online komen te staan.

Het volledige contract wordt in mei 2019 openbaar gemaakt. En dat is geen toeval: rond die tijd zal naar verwachting de helft van de wereldbevolking online zijn. Facebook en Google hebben alvast hun krabbel gezet. Tekent uw bedrijf ook?

grondwet-veilig-internet-tim-berners-lee thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?