Hoe veilig is uw data?

Geplaatst op vrijdag 30 maart 2018

Zo, dat was met het mediastormpje wel... Onlangs werd bekend dat het data-analysebedrijf Cambridge Analytica data over 50 miljoen Amerikanen had gekocht van een dubieuze Facebook-app en die vervolgens had ingezet om de campagne van Donald Trump te helpen.
 

Het nieuws zette heel veel mensen aan het denken, niet in de laatste plaats omdat Facebook-baas Mark Zuckerberg allang van het schandaal bleek te weten maar het al die tijd had stilgehouden. Vandaar dat #DeleteFacebook voor veel mensen steeds aanlokkelijker begon te klinken.
 

Nu zullen de meesten van ons nog gewoon op Facebook zitten, maar een ding is zeker: we zijn met z'n allen flink aan het denken gezet over online privacy. Want hoe komt het dat we zelf zoveel delen, maar dat we niet echt doorhebben wat online partijen als Facebook met al die privacygevoelige informatie doen?

Sleepwet
Een zelfde soort discussie speelde natuurlijk rond het referendum over de sleepwet. Met deze nieuwe wet zouden de inlichtings- en veiligheidsdiensten online veel meer informatie verzamelen. Tegenstanders zijn bang dat de wet straks wordt ingezet om burgers massaal af te luisteren. Iedereen weet natuurlijk best dat Nederland niet zomaar in Noord-Korea zal veranderen. Maar toch: ook de sleepwet zet aan het denken.
 

Een paar tips
Zeker is in elk geval dat je maar beter voorzichtig kunt omgaan met online data.
Op Facebook is het verstandig om eens naar de privacy settings te kijken. Ga eens naar je profielpagina, klik op de 3 stipjes naast 'Activiteitlogboek' en kies 'Weergeven als...'. Zo zien anderen dus jouw profielpagina.
 

Maar dat is nog maar het puntje van de ijsberg. Op de achtergrond verzamelt Facebook nog veel meer data over jou. Sta daar goed bij stil als je een spelletje of een persoonlijkheidstest start.
Overigens geldt dat niet alleen voor Facebook. Veel apps op je telefoon vragen bij installatie toegang tot bijvoorbeeld je foto's. Dikke kans dat ook jij daar wel eens toestemming voor hebt gegeven.
 

Check daarom in de instellingen van je telefoon welke apps er bij jou meekijken. Misschien dat je daar nog best een beetje van schrikt.
 

Wil je meer tips over Facebook-privacy? Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Wired maakte er laatst een heel informatief filmpje over (Engelstalig):

 

 

hoe-veilig-is-uw-data-facebook-cambridge-analytics thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?