India aan het zakelijk glasvezel

Geplaatst op dinsdag 29 mei 2018

Mark Rutte en aantal andere politici zijn deze week op handelsmissie geweest in India. Er is onder meer gesproken over de strategische relatie en over verdieping van de samenwerking op politiek en economisch terrein.
 

Ook zijn er meteen een aantal deals beklonken. Zo hebben een aantal Indiase techbedrijven beloofd om een kantoor te openen in Den Haag. Goed nieuws voor de Nederlandse economie, dus.
 

India heeft wat de laatste jaren nogal wat tech-knowhow verzameld. Het land is hard bezig om zichzelf qua IT-structuur de 21e eeuw binnen te trekken.
 

Iedereen op het netwerk
Zo wordt er al een aantal jaar gewerkt aan een netwerk van glasvezelkabels. U begrijpt dat zoiets in een land van 1.2 miljard inwoners geen simpel klusje is.
 

Natuurlijk is internet ook in India al een tijdje wijdverspreid. Op de ranglijst van mobiel internet gebruikende landen is India het afgelopen jaar van plek 155 gestegen naar plek 1 (inderdaad: India is wereldkampioen 4G).

Maar aangezien de gemiddelde 4G-gebruiker in India 11 GB per maand verbruikt (waarvan 65% opgaat aan video content), wordt gevreesd dat de rek zo langzamerhand uit het draadloze netwerk verdwijnt.


Glasvezel is de toekomst
Omdat devices in de toekomst nog veel sneller zullen worden (vergelijk je eerste smartphone maar eens met de smartphone die je nu hebt) en er sowieso meer apparaten met netwerken zullen communiceren (denk aan het Internet of Things), ziet men in India in dat een vast netwerk van levensbelang is.
 

En wat vaste netwerken betreft, wordt glasvezel met stipt als beste optie gezien. Hoewel men soms wat uitdagingen tegenkomt (sommige gebieden in India zijn geografisch gezien moeilijk bereikbaar), is men flink aan het bouwen. Want ja, glasvezelkabels moeten natuurlijk fysiek aangelegd worden.
 

Het is best opvallend dat in India mobiel internet doorbrak voordat er een grootschalig kabelnetwerk in de grond lag. In Nederland was dat eigenlijk precies andersom. Maar één ding is zeker: het op één na grootste land ter wereld timmert hard aan de (digitale) weg. Alleen wanneer we met Comsave de Indische glasvezelmarkt aan onze postcodechecker gaan toevoegen, dát weten we nog niet helemaal zeker ;-).

india-aan-het-zakelijk-glasvezel thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?