Wist u al dat er meerdere internetten bestaan?

Geplaatst op dinsdag 8 mei 2018

Wist u al dat er meerdere internetten bestaan?
Eén van de kenmerken van 'het internet' is dat het voor iedereen altijd en overal hetzelfde is. Of je nu thuis achter de laptop zit, onderweg je telefoon checkt of tijdens een vakantie in het buitenland een website opzoekt.

Tenminste, dat zou je denken. Maar wereldwijd gezien blijkt het in de praktijk blijkt een stuk ingewikkelder in elkaar te zitten.

Natuurlijk is 'het internet' binnen Nederland en de Europese Unie gewoon 'het internet'. Maar in steeds meer delen van de wereld hebben verschillende vormen van censuur ervoor gezorgd dat er een vorm van internet is ontstaan dat wezenlijk verschilt van het open internet in andere landen.
 

De Chinese muur
De dynamiek van 'meerdere internetten' is het best uit te leggen aan de hand van China. In China staat namelijk de zogenoemde 'Great Chinese Firewall': een grote, allesomvattende filter van de Chinese overheid, die heel precies bepaalt welke websites er wel en niet door Chinese burgers bezocht mogen worden.

Goed voor de vrijheid van meningsuiting is dat natuurlijk niet. Maar de bedrijven die goede banden hebben met de Chinese overheid zijn er ongetwijfeld hartstikke blij mee.

Zo kiest de Chinese overheid uit welke webshops en betaaldiensten er gebruikt mogen worden, welke filmpjes bekeken mogen worden en op welke sociale platformen de Chinezen zich mogen begeven. Tegelijkertijd levert een zoekopdracht naar politiek nieuws in China een heel ander beeld op dan precies dezelfde zoekopdracht in Nederland.

Op die manier houdt de Chinese overheid ook digitaal de controle over alles, zowel in economisch als in cultureel opzicht. En oh ja: plaatjes van Winnie the Pooh worden in China gefilterd, want dat figuurtje zou gebruikt worden om president Xi Jinping belachelijk te maken. Al met al is het internet in China compleet anders dan in de rest van de wereld.
 

Vrijheid blijheid
Andere landen, zoals Rusland, Iran, Noord-Korea en Cuba, hebben weer hun eigen vorm van gecentraliseerd internet. In die landen ziet 'het internet' er dus wéér anders uit.

Uiteraard zijn er mensen in deze landen die de verschillende blokkades proberen te omzeilen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van VPN-clients (soms met gevaar voor eigen leven).

Maar in dat geval kunnen mensen ook weer met verschillende vormen van internet connectie maken. Denk bijvoorbeeld aan iemand in China die op het Russische internet terecht komt.

Dat levert een interessante filosofische vraag op: als er wereldwijd steeds meer verschijningsvormen van internet ontstaan, is er dan nog wel sprake van 'het' internet?

internet-censuur-bedreigt-open-internet thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?