Comsave Core University - Deel 3: IPv6

Geplaatst op vrijdag 18 mei 2018

IPv6, het ‘nieuwe’ Internet
 

Kijkt u eens naar het volgende: 2a01:bb60:10:1:0:0:0:2 of 2a01:bb60:10:1:0:0:0:1 Veel van onze partners zullen dit soort adressen herkennen als een MAC adres. Andere zien dit als codetaal. Hoewel heel begrijpelijk, klopt dat niet. Dit zijn namelijk twee loopback-adressen van Comsave Core routers. Hoewel het MAC adres verwerkt kan zijn in het IPv6 adres is dat hier niet het geval. Comsave is al sinds haar eerste PoP IPv6 ready. Omdat veel van onze klanten dit protocol niet actief draaien is er besloten ter introductie hier een artikel aan te wijden.
 

Om met elkaar te kunnen communiceren op het Internet zijn er afspraken gemaakt, hiervoor is in 1981 het Internetprotocol versie 4 (IPv4) ontwikkeld. In dit protocol staat vastgelegd dat de lengte van een IP-adres 32 bits lang is, oftewel: maximaal 4.294.967.296 apparaten kunnen zo’n IPv4 adres krijgen.
 

Omdat er steeds meer apparaten (IOT, laptops, Smartphones) met het internet communiceren, neemt de vraag naar IP-adressen nog iedere dag toe. In 2012 heeft de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) het laatste blok van 65.536 IPv4 adressen uitgegeven. Inmiddels zit het RIPE (Réseaux IP Européens) op het laatste 185.0.0.0/8 blok welke ook bijna op is. Vanaf dat moment zullen er geen ‘nieuwe’ IPv4 adressen meer uitgegeven kunnen worden en kan er slechts geruild worden tussen ISP’s onderling. Iets wat veel risico met zich mee kan brengen. Reden te meer om je snel te verdiepen in IPv6.
 

Belangrijk verschil tussen IPv4 (32 bits, 4 x 109 adressen) en IPv6 (128 bits, 3.4 x 1038 adressen) is de lengte van het netwerkadres. De 128-bits adressen bij IPv6 leveren zoveel adressen op dat er niet meer bezuinigd hoeft te worden. Ter illustratie: voor elke persoon op aarde zijn er ongeveer 50.000 quadriljoen adressen beschikbaar. Elke zandkorrel zou dus in theorie zijn eigen adres kunnen hebben.
 

Smiley face

Compatibiliteit & Implementatie IPv6
 

De IPv4- en IPv6-protocollen kunnen niet (direct) met elkaar communiceren. Om van IPv6 adressen gebruik te kunnen maken zullen netwerken, services en producten IPv6-compatible gemaakt moeten worden. IPv6-apparaten hebben namelijk ook een IPv4-adres nodig om met het 'oude internet' te kunnen communiceren. Eigenlijk bestaan er straks dus niet 1 maar 2 ‘internetten’.
 

De implementatie van IPv6 gaat helaas niet zo snel als veel mensen (waaronder Comsave) graag zien. Omdat de IPv4 adressen feitelijk in 2012 op waren en ondertussen echt de laatste restjes uit de pot geschraapt worden, zijn de ISP’s en hostingpartijen nu steeds massaler bezig om IPv6 uit te rollen.
 

Het overgaan van het huidige IPv4 naar IPv6 hoeft niet in één stap te gebeuren. Beide protocollen bestaan op dit moment naast elkaar, en zullen nog vele jaren naast elkaar blijven bestaan. Door middel van verschillende technieken en diensten kunnen de twee protocollen met elkaar communiceren. Middels DNS kan bijvoorbeeld een IPv6 adres worden opgehaald terwijl de DNS server op IPv4 draait.
 

Comsave & IPv6 Dualstack
 

Om bij Comsave een Publiek IPv6 adres te krijgen wordt er een PPPoE sessie tot stand gebracht met een van de Core concentrators. In deze PPPoE sessie wordt standaard een IPv4 adres aangeboden welke in de opleverdocumentatie is terug te vinden.
 

De vraag naar IPv6 adressen neemt ook onder onze partners en eindklanten (gelukkig) toe. Sinds onze core maintenance van Q1 2018 is het daarom ook eenvoudiger geworden om IPv6 adressen aan klanten toe te wijzen.
 

Middels het inschieten van een ticket (support@comsave.com) kun je op elke willekeurige verbinding standaard een /56 blok aanvragen. Als partner of eindklant kun je deze /56 dan weer opdelen in 256 keer een /64 (vergelijkbaar met /24; 18,446,744,073,709,551,616 IPv6 addressen) blok.
 

Voor speciale projecten kan dit worden uitgebreid naar een groter blok (/48) welke weer 256 keer een /56 bevat. Deze adressen worden dan in de huidige PPPoE sessie gezet. Nadat Comsave dit ticket heeft behandeld is het voor de partner/eindklant slechts nog een stap om de PPP sessie te reconnecten om gebruik te kunnen maken van dit extra blok.

Wat zijn de voornaamste redenen voor overstappen?
 

1. Het is onvermijdelijk. IPv6 is straks de enige optie;

2. Het is sneller. IPv6 versnelt de data toevoer omdat de headers efficiënter zijn;

3. Geen NAT meer (heel positief voor VoIP). IPv6 kent het NAT protocol niet waardoor apparaten altijd rechtstreeks kunnen communiceren zonder de vertaling van een Private IP adres naar een publiek IP adres;

4. Security. Tijdens de ontwikkeling van IPv4 werd nauwelijks nagedacht over beveiliging vam dit protocol. Bij IPv6 is IPSeC standaard meegenomen in de headers en zo zijn er nog een aantal andere security features dat dit ‘nieuwe’ protocol met zich meebrengt.


Waar moet je allemaal rekening mee houden voor IPv6?
 

- Security/Firewalling;

- Het SPF record voor het versturen van mail naar eindgebruikers;

- DNS records;

- Redundancy (middels BGP, waar we al eerder een stuk aan wijdden). Ook een IPv6 adres kan redundant worden aangeboden op de Comsave core;

- IPv6 nummerplan: IP adressen onthouden behoort tot het verleden
 

Vragen over het “Nieuwe internet”? Neem contact op met een van onze engineers via 088 999 5555 of support@comsave.com. Deze bijdrage werd geschreven door onze core engineers Marijn Van Gool en David Den Heijer.
 

 

Lees meer in onze Comsave Core University-serie:
 

Comsave Core University - Introductie

Comsave Core University - Deel 2: BGP

Comsave Core University - Deel 4: MPLS

Comsave Core University - Deel 5: DHCP

ipv6-het-nieuwe-internet thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?