Kabinet zet digitaal voorop

Geplaatst op donderdag 21 juni 2018

Nederland is al nummer 1 van Europa als het op supersnelle en bereikbare netwerken aankomt. En nu wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederland in 2021 ook nog eens 'het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa' krijgt.
 

Dat staat in de nota ‘Nederland digitaal’, dat vorige week door de ministerraad werd goedgekeurd. In deze nota verwoordt Mona Keijzer, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, hoe Nederland om moet gaan met digitalisering. De nota kreeg de veelzeggende onderkop ‘Hier kan het. Hier gebeurt het’ mee.
 

Onlangs lichtte Keijzer de nota in een interview met de krant het FD toe. En in dat interview deed ze een aantal interessante uitspraken.
 

5G en nog veel meer

Zo zei Keijzer onder meer dat het kabinet met 5G een volgende stap wil maken als het op mobiele netwerken aankomt. Daarnaast vertelde ze over het MKB Data Lab, waar de overheid studenten Jheronimus Academy of Data Science koppelt aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Op die manier kunnen MKB’ers meer te weten komen over de mogelijkheden van data.
 

‘Via slimme algoritmes kan de MKB'er zijn bedrijfsvoering verbeteren,’ zei Keijzer tegen het FD. ‘Het zou toch zonde zijn als de bakker op gevuldekoekendag alleen maar croissants heeft gebakken, omdat hij de juiste data niet had. Een MKB'er beschikt niet, zoals het grootbedrijf, over een eigen ICT-afdeling. Wij kunnen ze een handje helpen, om ze over de koudwatervrees heen te helpen.’
 

Naast de plannen voor MKB’ers, heeft de overheid ook de ambitie om ICT meer aandacht te geven in het onderwijs. Daarnaast moet het eenvoudiger worden om drones op bepaalde locaties uit te testen en komt er een ondernemersloket om belemmeringen voor innovatie in wet- en regelgeving te melden.
 

En ook het internet of things zijn ze in Den Haag niet vergeten: in de nota krijgt de veiligheid van slimme apparaten die op het internet zijn aangesloten extra aandacht.
 

Een derde (digitale) weg

Volgens Keijzer levert Nederland met de plannen in de nota een steentje bij aan een Europese derde weg, die niet het bedrijfsbelang voorop stelt zoals in de Verenigde Staten vaak lijkt te gebeuren. Of zoals in China de overheid alles laat bepalen.

‘Bij de affaire rond Facebook en Cambridge Analytica zag je al dat iedereen naar Europa kijkt voor de privacybescherming,’ zei Keijzer in het interview met FD. ‘Het gaat niet alleen kansen, maar ook om de juiste vangrails zodat we niet uit de bocht vliegen. Om cybersecurity, om goed onderwijs, zodat iedereen over digitale vaardigheden kan beschikken. Wat we in de analoge economie belangrijk vinden, is dat ook in de digitale economie.’

Om de digitaliseringsboot niet te missen, is het natuurlijk wel belangrijk dat ook uw bedrijf voorzien is van het meest performante internet. Bekijk hier voor uw postcode of u niet beter af bent met internet via Comsave. 

kabinet-zet-digitaal-voorop thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?