Comsave Core University - Deel 4: MPLS

Geplaatst op dinsdag 26 juni 2018

In dit deel van de Comsave University hebben we het over het MPLS protocol dat naadloos aansluit op het BGP protocol uit Deel 2 van deze serie. Misschien wel net zo belangrijk als BGP zorgt MPLS voor het sneller en beter sturen van Internetverkeer binnen het core netwerk van Comsave en kan het haar klanten meer diensten en flexibileit bieden dan zonder de implementatie van dit protocol.
 

MPLS, afgekort voor Multi Protocol Label Switching wordt door velen ook wel een Laag 2,5 protocol genoemd omdat het actief is op zowel Laag 2 als Laag 3 van het OSI Model. MPLS maakt gebruik van labels om data verkeer over ons core netwerk te switchen. Omdat er op data pakketten een label wordt geplakt hoeven routers geen complexe berekeningen meer uit te voeren op basis van het bestemmings IP-adres van waar het verkeer heen moet. Door middel van een Label Switched Path (LSP), ook wel een MPLS tunnel genoemd, dat wordt opgezet tussen twee Label Edge Routers wordt dit verkeer over het netwerk geswitched.
 

Het voordeel van MPLS is dat het een groot scala aan technologiëen ondersteunt en dat het wordt gebruikt om verschillende typen verkeer te switchen waaronder IP-pakketten en Ethernet Frames. Een ander voordeel is dat een MPLS label ook ruimte heeft voor de toepassing van Quality of Service om bijvoorbeeld telefonieverkeer voorrang te geven boven dataverkeer.
 

Inmiddels is MPLS actief op alle core routers en switches binnen het Comsave AS (Autonomous System) en kunnen klanten direct aangesloten worden op dit netwerk in de vele datacenters waar Comsave een Point of Presence (PoP) heeft. Bent u geïnteresseerd in wat Comsave nog meer doet met MPLS en hoe het uw diensten aanbiedt, neem dan contact op met support@comsave.com of +31 (0) 88 999 5555.

Deze bijdrage werd geschreven door onze core engineer Marijn van Gool.
 

Lees meer in onze Comsave Core University-serie:
 

Comsave Core University - Introductie

Comsave Core University - Deel 2: BGP

Comsave Core University - Deel 3: IPv6

Comsave Core University - Deel 5: DHCP

 

mpls-protocol thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?