Netneutraliteit

Geplaatst op donderdag 17 mei 2018

Wat is netneutraliteit?

 

Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat de ene gebruiker meer data verbruikt dan de ander? Misschien verbruikt de buurman met het streamen van Netflix ook wel veel meer dan u met het lezen van dit artikel. Toch kan het lezen van dit artikel heel leerzaam zijn, want weet u wat netneutraliteit voor u betekent? Netneutraliteit betekent dat internetleveranciers alle diensten gelijk moeten behandelen over hun netwerk, de ene dienst mag niet worden voorgetrokken op de andere dienst. Een provider mag geen voorrang verlenen tot de toegang van E-mail boven Netflix.

 

En wat als we geen netneutraliteit zouden hebben?

 

Zonder netneutraliteit zouden internetleveranciers eigen pakketten kunnen samenstellen die zij u dan aanbieden. Bijvoorbeeld Ziggo of KPN kunnen u als consument extra pakketten verkopen om u toegang te geven tot YouTube of Netflix. Naast uw abonnement zou u dan extra moeten betalen om gebruik te kunnen maken van deze websites. Zou u vijf euro per maand extra willen betalen bovenop uw internetverbinding én uw abonnement op Netflix om toegang te krijgen tot de volledige internetsnelheid die Netflix nodig heeft en dus niet uw favoriete serie in lage kwaliteit te kijken?

 

Netneutraliteit in de wet?

 

Tot december 2017 waren Nederland, Chili en Amerika de enigen waar netneutraliteit in de wet was vastgelegd. Wat staat er dan precies in die wet? In de Nederlandse telecomwet is onder andere bepaald dat internetleveranciers geen invloed mogen uitoefenen op online data en de bereikbaarheid daarvan. Er zijn vijf regels waaraan Nederlandse internetleveranciers zich moeten houden.

 • Providers mogen niemand de mogelijkheid tot het gebruik van internet ontnemen of belemmeren, tenzij dit in het belang is van de privacy van de gebruiker of voor het afweren van internet virussen etc.

 • Providers moeten services aanbieden voor ouderlijk toezicht.

 • De klanten van providers dienen een contract te ontvangen geschreven in een voor hen duidelijke taal. In dit contract staat ook alle informatie over hun internetverbinding.

 • Alle providers moeten garantie bieden over de privacy van de gebruiker, bescherming tegen virussen en netwerkbeveiliging.

 • Tot slot dienen providers toegang te verlenen tot alle beschikbare data op het internet.

Onder deze regels zouden we wel kunnen stellen dat de laatste toch de belangrijkste is als het gaat om netneutraliteit, maar er is wel een uitzondering. De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat providers “The Pirate Bay” moeten blokkeren. De reden van dit besluit is omdat via The Pirate Bay zonder toestemming van rechthebbenden muziek, films en games worden uitgewisseld en dit is illegaal.

 

Maar een wet, die kan veranderen. Zo is in de VS de netneutraliteit misschien wel verleden tijd. Althans, als het van president Trump en de nieuwe voorzitter van de FCC, Federal Communications Commision, afhangt. Zij zijn van mening dat het goed is om de netneutraliteit af te schaffen. Dit zou als gevolg hebben dat providers meer vrijheid hebben bij bijvoorbeeld het samenstellen van pakketten die zij kunnen aanbieden en met de huidige wet zouden ze daar niet voldoende vrijheid in hebben. Het zou zo zijn dat de providers de gebruikers van bijvoorbeeld Netflix extra willen laten betalen omdat het streamen van een film op Netflix meer dataverbruik oplevert dan het lezen van de krant online.

 

Heeft de aanpassing van de wet in Amerika ook gevolgen voor Nederland?

 

De Europese Commissie heeft de belofte gedaan om de regels rondom netneutraliteit te beschermen. Door deze bescherming zullen Europeanen in eerste instantie niks merken van de verandering in de VS, maar op lange termijn zal de schrapping van netneutraliteit in de VS wel zichtbare gevolgen gaan hebben. Door het wegnemen van de netneutraliteit zullen nieuwe diensten minder kansen hebben dan bestaande diensten. Internetgrootverbruikers zoals Netflix en YouTube zijn in staat om te onderhandelen met providers terwijl kleinere spelers deze kans niet meer krijgen. Dit zal tot gevolg hebben dat de markt minder innovatief wordt omdat de kleintjes worden weggedrukt wat leidt tot een groter monopolie voor de nu al grote spelers.

 

Vragen?

 

Heeft u met betrekking tot deze blog vragen of bent u benieuwd wat wij uw bedrijf kunnen bieden? Neem dan even contact op met een van onze adviseurs door  te bellen naar +31 (0)88 999 5555 of stuur een email naar sales@comsave.com en wij nemen contact op met u.

netneutraliteit thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?