Wat is het effect van Trump's handelsoorlog op de tech industrie?

Geplaatst op vrijdag 13 juli 2018

De handelsoorlog die Donald Trump een tijd geleden al aankondigde, lijkt volop aan de gang. De Verenigde Staten hebben de invoertarieven op Chinese en Europese exportproducten namelijk flink verhoogd. De Amerikanen importeren elk jaar voor ruim 505 miljard dollar uit China, terwijl ze voor slechts 130 miljard naar China toe exporteren.
En ook met de EU gaat de boel niet gelijk op: de Verenigde Staten haalt jaarlijks 435 miljard dollar uit Europa, terwijl 296 miljard dollar de andere kant op gaat. Met heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium probeert Trump die verschillen een beetje glad te strijken.

Nederland

Heffingen die voor Nederland ook duidelijk effecten zullen hebben. Zo bracht Mark Rutte vorige week in zijn onderhoud met Trump zeker Tata Steel in IJmuiden ter sprake. Zij exporteren jaarlijks voor 500 miljoen euro naar de VS. Rutte wees er bij Trump ook op dat Nederland een overschot op de handelsbalans met de VS heeft van 30 miljard en dat Nederlandse bedrijven voor 825.000 Amerikaanse jobs instaan. Als Trump die boodschap begrepen heeft, zitten we hier in Nederland voorlopig even goed.

Huawei vs. Tesla
Volgens verwachtingen zullen deze maatregelen invloed hebben op (bijna) alle industrieën. En dus maakt ook de tech-industrie zich klaar voor een roerige periode.

Tesla is een van de tech-bedrijven die nu al de gevolgen ondervindt van de maatregelen van Trump. Hun rijtuigen Model S en Model X zijn al ongeveer 20 procent duurder geworden in China. En dat is niet onbelangrijk, aangezien de auto-industrie de flink verstedelijkte Chinese markt als zeer belangrijk ziet. Geen wonder dus dat Tesla net nu aankondigde 500 000 auto’s per jaar in China te gaan produceren.
 

Ongetwijfeld is Tesla niet het enige tech-bedrijf dat te lijden heeft onder de importheffingen van Trump. Ruim 818 goederen, waaronder slimme thermostaten, LED-schermen en optische scanners zullen een stuk duurder worden. Logisch gevolg daarvan is dat tech-producten die gebruik maken van dergelijke onderdelen ook in prijs zullen stijgen.
 

En het blijft niet bij invoerheffingen op staal en aluminium. Onlangs kondigde Trump een nieuwe heffing van 30 procent aan op Chinese zonnepanelen, en werd vanuit de Amerikaanse overheid een stokje gestoken voor een overname van fintech-bedrijf MoneyGram door een dochteronderneming van de Chinese online retailgigant Alibaba. To be continued, zo lijkt het dus.
 

5G en de toekomst van tech
Inmiddels heeft China aangekondigd ‘strenge en krachtige’ maatregelen te nemen tegen de aanval van Trump. Ook wordt er gespeculeerd dat de Chinezen hun uitrol van een 5G-netwerk willen versnellen om op die manier aantrekkelijk te blijven voor investeerders.
 

Wat de maatregelen van China precies zullen inhouden, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk doemscenario is dat China de waarde van de yuan devalueert, met grote gevolgen voor de wereldeconomie.
 

Daarnaast kan de Chinese bureaucratie het nog moeilijker maken voor Amerikaanse bedrijven om voet aan de grond te krijgen op de Chinese markt. En omdat de Chinese overheid altijd al controle heeft willen houden op het gebruik van technologie en internet was dat voor Amerikaanse en Europese techbedrijven toch al niet makkelijk.
 

Dat Trumps trade war invloed zal hebben op de tech-industrie staat als een paal boven water. Want hoe het ook zij: vandaag de dag is tech onlosmakelijk verbonden met de wereldeconomie. En wat de langetermijngevolgen zullen zijn van deze ‘trade war’: dat valt nog te bezien.

trump-handelsoorlog-effect-tech-industrie thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?