Is uw website nog te bereiken in Google Chrome?

Geplaatst op dinsdag 24 juli 2018

Wat is HTTP?
U heeft het misschien al gemerkt als u een Google Chrome webbrowser-gebruiker bent: sommige websites worden door Google als ‘onveilig’ aangemerkt. Ook websites die u misschien al een hele tijd kent en vertrouwt. De reden hiervoor is het uitfaseren van het HTTP-protocol. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en werd geïntroduceerd ongeveer tegelijk met het internet hoe we het kennen: in 1991. HTTP is het protocol dat de communicatie tussen uw browser en de server verzorgt waar de inhoud op staat die u wil laden. Dit kan zowel op het internet als op een intranet het geval zijn. In HTTP is vastgelegd welke ‘vragen’ uw browser aan de server mag stellen en welke antwoorden die daarop kan verwachten. Elke vraag zal een link opleveren die naar een pagina of een afbeelding verwijst. Door dit protocol laadt elke webpagina dus perfect met alle inhoud en plaatjes zoals bedoeld is.
 

Waarom voldoet HTTP niet langer?
Het internet zoals we het nu gebruiken, is niet meer dat uit 1991. Zo goed als iedereen kan online, en we delen tegenwoordig enorme hoeveelheden persoonsgegevens met tal van websites. Ook als we gaan internetbankieren of online shoppen laten we onze bankgegevens op het internet achter. We willen dus wel dat ‘ons internet’ veilig is! De S in HTTPS voegt dus ‘Secure’ toe aan het HTTP-protocol. Een HTTPS-verbinding is feitelijk een TLS (Transport Layer Security)-verbinding met daarin de HTTP-verbinding. De TLS-verbinding zorgt voor de versleuteling van het HTTP-verkeer, waardoor uw verkeer, indien het onderschept wordt niet gelezen kan worden door het gebruik van een encryptie-algoritme.
 

Update Google Chrome
Sinds 1 juli vertrouwt Google met de lancering van Chrome 68 geen HTTP-websites meer. Enkel websites die HTTPS-encrypted zijn, en dus beveiligd, raken nog door de securityfilter. Op deze websites ziet u in de adresbalk dan ook een groen slot-icoontje. Dat is belangrijk! Vroeger gebeurde het namelijk nogal eens dat internetcriminelen een website als bijvoorbeeld abnarmo.nl (in plaats van abnamro.nl natuurlijk) zouden opzetten om uw bankgegevens en deposito’s te stelen. Het is dus te adviseren steeds te checken dat u op de juiste, beveiligde website bent alvorens u uw bankzaken regelt. En denk dus zeker ook twee keer na voor u bij Google de beveiligingswaarschuwing negeert!
 

En is uw website nog niet overgestapt op HTTPS? Dan wordt het hoog tijd van wel. Hier vindt u alvast een handig stappenplan. Aan de slag!

website-bereikbaar-google-chrome thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?