Mensen volgen via wifitracking? Dat mag voortaan niet meer

Geplaatst op woensdag 2 januari 2019

Gratis Wifi. Best handig, zo tijdens het koffie drinken in de Starbucks, of tijdens het wachten op het vliegveld of treinstation. Maar tot voor kort waren dit soort hotspots toch niet helemaal gratis…

Een tijd lang waren er namelijk bedrijven en gemeenten (onder meer Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Deventer, Groningen, Leeuwarden en Zutphen) die via ‘wifitracking’ de routes van hun bezoekers volgden. En op die manier betaalden mensen dus eigenlijk met hun privacy voor al dat gratis wifi.

Reden genoeg voor de Autoriteit Persoonsgegevens om dit soort praktijken een halt toe te roepen. Volgens de privacywaakhond is wifitracking in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die afgelopen jaar definitief in dienst trad.

Hoe werkt wifitracking dan precies?
Om te zien welke wifi-netwerken er in de buurt zijn, ontvangen de meeste telefoons constant signalen van wifi-bronnen. Zo weet je welke netwerken er beschikbaar zijn in jouw omgeving.

Via dat contact kunnen de aanbieders van die wifi-bronnen voortdurend de locatiegegevens van je device opslaan en verwerken. En daar hoeft je wifi dus alleen voor aan te staan. Je hoeft niet eens echt verbinding te maken.

Het bedrijf Locatus hielp de eerder genoemde gemeenten om deze informatie te verwerken. Zo wisten ze op het stadhuis precies hoeveel mensen er op welk moment welke plek bezochten. Hartstikke handig, bijvoorbeeld tijdens Koningsdag in Amsterdam of carnaval in het zuiden van het land.

Ook commercieel kan wifitracking aantrekkelijk zijn. Winkels en winkelcentra kunnen de technologie bijvoorbeeld inzetten om analyses te maken van populaire en minder populaire producten, of om te kijken of er op een bepaalde plek meer personeel moet worden ingezet.

De groenten vooraan in de supermarkt, of toch maar de chips? Wifitracking kan managers helpen erachter te komen wat het best werkt.

Wees behoedzaam
Aanpassingen om de gegevens te anonimiseren blijken technisch onhaalbaar en te duur te zijn. Vandaar dat de directeur van Locatus onlangs in De Stentor ook concludeerde dat ‘de wettelijke grondslag’ voor wifitracking in Nederland is weggevallen.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit soort praktijken niet meer bestaan... Let daarom goed op, ook op vakantie. En onthoud: je hoeft niet eens verbonden te zijn met een wifi-netwerk om getrackt te worden. Je wifi-functie hoeft alleen maar aan te staan.

Ben je wel verbonden met een wifi-netwerk, dan komen er nog eens extra gevaren om de hoek kijken. Met een simpel software-tooltje kunnen kwaadwilligen in een handomdraai je gegevens binnen hengelen. Het is daarom niet altijd slim om even je banksaldo te checken tijdens dat koffietje in de Starbucks. Of even al je social media langs te gaan tijdens het wachten op het vliegveld.

Met je 4G, daar red je je privacy mee! En bovendien bespaar je batterij door die wifi af en toe uit te zetten!

wifitracking-verboden thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?