Zelfrijdende taxi volgend jaar al op de weg

Geplaatst op vrijdag 22 juni 2018

Autorijden. Volgens de ANWB doen we dat in Nederland gemiddeld 8 uur per week. Dat is dus ongeveer een hele werkdag. Een hele werkdag die we elke week weggooien door op een stoeltje te zitten en aan een stuur te draaien...

 

Dat kan anders, bedachten bedrijven zoals Google, General Motors en Volkswagen. Daarom begonnen ze een aantal jaar geleden al met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Dat zijn dus auto’s die u naar uw werk brengen terwijl u uw mail bijwerkt of fluitend naar de wolken staart. Lekker efficiënt. 

 

Van alle bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen van de technologie achter de zelfrijdende auto is Waymo (dochterbedrijf van Alphabet Inc., het bedrijf achter Google) misschien wel de grootste. Analisten schatten de waarde van dit bedrijf nu al op miljarden, dus ook op dit gebied ligt Google mijlenver voor op de competitie.

 

Afgelopen maand maakte Waymo bekend dat ze 62.000 minivans van het type Chrysler Pacifica Hybrid hebben besteld. Deze deal is naar schatting 2.5 miljard dollar waard en komt bovenop de 20.000 auto’s die Waymo eerder al aanschafte. 

 

Het moge duidelijk zijn: Google werkt hard om de productie van hun zelfrijdende auto in de volgende versnelling te gooien. 

 

Volgend jaar de weg op? 

Als alles meezit zijn de zelfrijdende auto’s van Waymo al in 2019 beschikbaar. Tegen die tijd wil het bedrijf ook een app op de markt brengen waarmee consumenten een zelfrijdende taxi kunnen bestellen. Misschien dat Uber zich dus nu al een beetje zorgen maakt. 

 

Opvallend genoeg zullen de zelfrijdende auto’s van Waymo niet ten alle tijden met internet verbonden zijn. Alleen als het absoluut nodig is zal er verbinding met de cloud worden gemaakt. Op die manier blijven zelfrijdende auto’s zo autonoom mogelijk.  

 

In een interview met de krant the Financial Times zei John Krafcik, de CEO van Waymo daar het volgende over: ‘Onze auto’s zullen alleen als het echt nodig is met de buitenwereld communiceren, zodat er geen continue verbinding met de auto is die gehackt zou kunnen worden.’ 

 

Veiligheid in het verkeer en cybersecurity worden vanzelfsprekend heel serieus genomen door Waymo. Vandaar ook dat het bedrijf al meer dan zes miljoen testmijlen heeft gereden. 

 

Het mag duidelijk zijn dat Waymo al ver is gevorderd met de ontwikkeling van deze nieuwe technologie. Dus of het nu 2019 of iets later wordt, één ding lijkt zeker: de weg naar de zelfrijdende auto is definitief ingeslagen. 

zelfrijdende-taxi-volgend-jaar-al-op-de-weg thumbnail

Comsave in het nieuws

 • partner-aan-het-woord-dim-it thumbnail
  woensdag 28 november 2018

  Partner Aan Het Woord: DIM-it

  Zelf vertellen we graag waarom u partner bij Comsave moet worden. Maar nog liever laten we een partner vertellen wat hij of zij aan Comsave heeft. Deze keer laten we Rolf Hoepelman van DIM-it aan het woord.

 • comsave-partner-experience-2018-fotos thumbnail
  dinsdag 27 november 2018

  Comsave Partner Experience 2018: de foto's

  Op 22 november 2018 mochten we onze partners verwelkomen op de Comsave Partner Experience 2018.

 • censureert-de-eu-youtube thumbnail
  maandag 19 november 2018

  Censureert de E.U. binnenkort YouTube?

  YouTube niet enthousiast over nieuwe E.U. copyrightwet. Censureert de E.U. onbedoeld?